Astrosimbolika- Jarac

Astrolozi veruju da je čitav Univerzum sačinjen od elemenata koji se dopunjuju i da svaka stvar funkcioniše savršeno. Takvo savršeno funkcionisanje stvari i preplitanje različitih događaja nazivamo sinhronicitet. To bi negde značilo- kakav je makrokosmos, takav je i mikrokosmos, kakvo je kosmičko telo, takvo je i pojedinačno telo. Na taj način se prepliće simbolika elemenata u velikim i malim stvarima, te jednom zodijačkom znaku prijaju žitarice i mlečni proizvodi, poslepodnevna dremka, život u Madridu, dok drugom apsolutno ne prijaju. Iz toga proizilazi da nekim ljudima odgovara čaj od kamilice i lavande, dok na druge ne deluje kao lek; nekome prija nošenje crvenih odevnih predmeta, dok neke čini razdražljivim i napetim. Ako idemo malo dalje, uočavamo da određeni narodi pokazuju određene kolektivne osobine -hrabrost, marljivost i preduzimljivost (poput Nemaca), dok određeni narodi uživaju u lenstvovanju, kinđurenju i ispijanju jutarnjih kafa (romanski i slovenski narodi). Za sve to postoje dobri razlozi koji se kriju u najfinijim delovima od čega je i sačinjen čitav kosmos. Ovom prilikom ćemo se malo pozabaviti astrosimbolikom i u kratkim crtama izneti karakteristike svakog zodijačkog znaka i njegovo prepoznavanje u različitim životnim sferama.


Jarac

elvis

Jarac predstavlja deseti zodijački znak. Radi se o ženskom, kardinalnom, pasivnom znaku, melanholičnog temperamenta. Simbol Jarca je zemlja, pa samim tim i prejaka vezanost za materiju. Moto jednog Jarca je “ja imam i posedujem” što govori o velikoj ambiciji i želji za usponom. Jarca u mitologiji predstavlja bog Ea, zaštitnik razuma i vode. Iz tog razloga je Jarac predstavljen gornjim delom tela u obliku životinje, a donjim delom tela u obliku sirene, koja bi trebala da asocira na čulnost, jaku, prizemnu erotiku i animalne strasti. Zbog same mitološke priče neretko se događa da ljudi rođeni u ovom znaku ili sa više planeta u znaku Jarca, uživaju u seksu, a da ne razvijaju posebnu bliskost sa partnerom. Astrolozi veruju da je Jarac zbog svog vladara Saturna škrt, hladan, često loše raspoložen, slabih i mlakih emocija, što ne mora u potpunosti biti tačno. Pripisuje im se nedostatak romantike, despotsko ponašanje, uzdržanost i urođeni skepticizam. Navodno pate od različitih kompleksa, a u stanju su da žive asketski, ukoliko sebi zacrtaju dovoljno jasan cilj. Jarac najbolje raspolaže svojim vremenom, strpljiv je i negde zna da svako biće na planeti ima svojih “5 minuta”. Iz tog razloga radi sistematski, ne troši se poput Ovna i ne izgara ukoliko nije potrebno. Iako je sve tako, Jarac je dobar radnik, pouzdan, tačan i odgovoran. Neki astrolozi smatraju da uspeva kasnije u životu, kada mnogi odlažu koplja ili prosto ne vide svrhu u tome što rade. Ovaj deo Zodijaka je prilično spor, pa ukoliko je naglašen Jarac u horoskopu (stelijum planeta, ascendent ili Sunce u Jarcu) ne treba očekivati zabavljača i preteranu veselu osobu, već uzdržanu, vrednu i zatvorenu ličnost. Jarac je siguran kada zaradi novac ili se ogradi visokim bedemima, koji bi trebali da kompezuju strahove i učine da se ne misli o smrtnosti i prolaznosti života. Jarac vlada kostima, kolenima i kompletnim skeletnim sistemom. Njegov broj je 10, a dan subota. Odgovara svim zagasitim bojama, a njegov metal je olovo koji simboliše težinu i odsustvo plemenitosti i zadovoljstva. Jarac se prepoznaje u turmalinu i oniksu (kamenje), uglju, smoli i magnetu. Energija Jarca se savršeno prepoznaje u sledećim zemljama i gradovima: Srbija, Albanija, Makedonija (zajedno sa Škorpijom), Avganistan, Bolivija, Indija, Meksiko, Kirgistan, Uzbekistan, veliki deo Rusije, Bugarska, Gruzija, Iran, Kosovo, Nju Delhi, Smederevo, Meksiko siti, Oksford, Njižnji Novogorod (Gorki) i dr.



 Simboliku Jarca prepoznajemo u sledećim terminima i pojmovima: Hladnoća, uzdržanost, proračunljivost, oskudica, nemaština, beda, teški uslovi života, zabačena i siromašna mesta, podzemni hodnici, katakombe, pećina, spomenici, kamen, opeka, zidovi, beton, slon, nosorog, žirafa, koza, sudija, političar, ambiciozan čovek, teške bolesti, polovne i stare stvari, pouzdanost, istorija, daleka sećanja, retrospekcija, rutina i dužnost, arhitekta, građevinar i dr.

Daniel Šijaković (Leo Daniel)

Komentari(0)

Ostavite komentar

*

Postavi komentar