Astrosimbolika- Vodolija- Daniel Šijaković


Marilyn Monroe and James Dean in a candid shot off set.


Astrolozi veruju da je čitav Univerzum sačinjen od elemenata koji se dopunjuju i da svaka stvar funkcioniše savršeno. Takvo savršeno funkcionisanje stvari i preplitanje različitih događaja nazivamo sinhronicitet. To bi negde značilo- kakav je makrokosmos, takav je i mikrokosmos, kakvo je kosmičko telo, takvo je i pojedinačno telo. Na taj način se prepliće simbolika elemenata u velikim i malim stvarima, te jednom zodijačkom znaku prijaju žitarice i mlečni proizvodi, poslepodnevna dremka, život u Madridu, dok drugom apsolutno ne prijaju. Iz toga proizilazi da nekim ljudima odgovara čaj od kamilice i lavande, dok na druge ne deluje kao lek; nekome prija nošenje crvenih odevnih predmeta, dok neke čini razdražljivim i napetim. Ako idemo malo dalje, uočavamo da određeni narodi pokazuju određene kolektivne osobine -hrabrost, marljivost i preduzimljivost (poput Nemaca), dok određeni narodi uživaju u lenstvovanju, kinđurenju i ispijanju jutarnjih kafa (romanski i slovenski narodi). Za sve to postoje dobri razlozi koji se kriju u najfinijim delovima od čega je i sačinjen čitav kosmos. Ovom prilikom ćemo se malo pozabaviti astrosimbolikom i u kratkim crtama izneti karakteristike svakog zodijačkog znaka i njegovo prepoznavanje u različitim životnim sferama.


 Vodolija

Vodolija predstavlja jedanaesti zodijački znak koji je pod vladavinom planete Saturn. Neki vole da vladarstvo nad Vodolijom pripišu Uranu jer imaju potrebu da ih smatraju ekscentričnim, originalnim i razuzdanim. Bilo kako bilo, Saturn je jedini i stvarni vladar ovog znaka i dobro je to usvojiti. Može da pomogne. Dakle, radi se o aktivnom, vazdušnom, muškom i fiksnom znaku, sangviničnog temperamenta. Ako malo bolje razmislimo, od svih zodijačkih znakova najmanje poznajemo Vodolije i Ribe. Zbog takvog nepoznavanja pripisujemo im da su buntovni  (tada obavezno pomislimo na Džems Dina koji je bio nervozan i neukrotiv) i često možemo pročitati da naginju svakoj vrsti krajnosti, što ne mora biti tačno. Najveća slabost Vodolije jesu partnerski odnosi zbog hladnoće i nesposobnosti da se lako približi osobi koju istinski voli ili koja je najdragocenija. Iz tog razloga su često sami, razvedeni ili nekim posebnim vezama koje često nemaju budućnost i legalitet. Sa druge strane se odlično uklapaju u društvo, divni su prijatelji, spremni da uskoče, pomognu i bore se za bolje sutra. U mitologiji se Vodolija vezuje za Deukaliona, sina kralja Tesalije koji je uspeo spasiti se od potopa u barci. To bi trebalo da simboliše ljude koji su daleko ispred svog vremena- reformatori ili ljudi novih civilizacija. Vodolija je neka vrsta modernog Prometeja koji ljudima treba da donese neku promenu i nešto novo, da bi na kraju bio žrtvovan. Tako se Vodolije trude da svima bude dobro na njihovu štetu i na štetu osobe koja je pored njih. Vodolija u zodijaku predstavlja tipičan ljudski znak- predstavljen je čovekom sa krčagom iz kojeg teče voda što ima mnogo dublju simboliku, nego što se u prvi mah može pretpostaviti. Za života Vodolija pati od bolesti srca, nogu, cirkulacije i živaca. Najslabiji period za jednu Vodoliju jesu letnji meseci, a najbolje se oseća početkom godine. Njegov broj je 11, a dan subota. Odgovaraju im plava, crna i tirkizna boja, kao i metali olovo i aluminijum. Vodolija odgovara sledećim mineralima i dragom kamenju: safir, akvamarin, ametist i magnet. Neki veruju da Vodolija vlada sledećim biljkama: vrba, breza, čempres, mirta i ruzmarin. Pod njenom vladavinom su sledeći gradovi i države: Salzburg, Petrograd, Moskva (sa elementima Bika), Hamburg, Bremen, Novi Sad, Strazbur, Arizona, Mičigen, nekadašnja Prusija (danas Nemačka), Rusija, Poljska, Švedska i dr. Ukoliko razmatramo reljef i konfiguraciju terena Vodolija predstavlja preriju, mesta gde duvaju snažni vetrovi, brda i visoravan. Vodolija se može pronaći u sledećim pojmovima i rečima: Naučnik, inovator, tehničar, internet, električna energija, elektronika, kompjuter, društvene mreže, rendgen, pilot, pronalazač, reforme, humanost, stručnjak za rakete i atomsku energiju, bundžija, kontraš, samotnjak, altruizam... 


Važnije fiksne zvezde u sazvežđu Vodolija (Aquarius): Sadalsuud, Sadalmelik, Skat.

Daniel Šijaković (odlomak iz knjige "Astrološki udžebnik")

Komentari(5)

  1. xx,

    bas lepo pisete, volim vas blog

  2. Dragoslava-daca,

    Ja stahovito verujem u horoskop.Inače sam vodolija,i kad god čitam šta piše o vodoliji,imam utisak da uvem mene lično opisuju,koliko je sve tačno.

  3. Rade M.,

    Svaka čast na stilu pisanja. Bez premca! Inače, moja najveća ljubav je rođena u znaku Vodolije. Razveli smo se 2009.

  4. Mirjana Ostrogonac,

    Najabolji prijatelji- Vodolije!

  5. XYZ,

    Meni je Mjesec u Vodoliji a Mars u Djevici. Nervoza na kvadrat koju se trudim da kontrolisem

Ostavite komentar

*

Postavi komentar