Indijska astrologija- Đotiš, Blizanci- Daniel Šijaković

73248564


Indijska astrologija je specifična po tome što se hiljadama godina nije menjala. U Indiji se nauka u astrologiji označava kao Djotiš, što znači svetlo. Poslednjih godina Djotiš je posebno popularan u Evropi. Postoje brojne razlike između zapadnjačke astrologije i Djotiša. Astrologija koja je nama poznata koristi tropski zodijak (vezan je za godišnja doba), a u indijskoj astrologiji je u primeni sideralni zodijak koji se vezuje za fiksne zvezde, pa ga slobodno možemo nazvati i „zvezdani zodijak“. Vremenom se između tropskog zodijaka i sideralnog stvorila velika razlika koja se zove ajanamša i ona danas iznosi 24 stepena. Tako se događa da je neko rođen u znaku Lava, a kada se posmatra iz ugla sideralnog zodijaka ista osoba postaje Rak. Neko će se zapitati kako jedna osoba može biti Lav i Rak kada su im prirode potpuno različite? 

Radi se o tome što u Djotišu znaci i kuće imaju nešto drugačije značenje, pa Rak ne mora obavezno oslikavati čoveka koji na krilu ljulja unuke, okopava bašticu i sadi cveće. Isto važi i za druge znake zodijaka, pa ćemo se ovom prilikom malo pozabaviti tom temom. Ako želite da znate šta ste u podznaku, posmatrajući iz ugla indijske astrologije trebate oduzeti 24 stepena od vašeg ascendenta (podznaka). Na primer, rođeni ste sa podznakom na 22. stepenu Device, vaš podznak u Đotišu se našao na 28. stepenu Lava (svaki znak zodijaka u sebi sadrži 30 stepeni). Neko će se zapitati koji sistem je pouzdaniji i tačan, jer se Devica i Lav bitno razlikuju. Važno je razumeti kako su oba sistema dovoljno pouzdana, s time što se drugačije interpretiraju. Indijska astrologija objektivnije prikazuje šta se osobi događa za života, bez obzira da li se to nekome dopada ili ne. Zapadnjački astrolozi vole da koketiraju sa terminima i izrazima, te često nismo sigurni da li osoba teži kriminalu ili poseduje isceliteljske sposobnosti, što znači da su dostupne brojne mogućnosti.

 

Blizanci (Mithun)

Blizanci su pod uticajem panete Merkur (Budh) i nešto se razlikuju od znaka Blizanaca koje poznajemo u zapadnjačkoj astrologiji. Ukoliko znate da ste u podznaku Rak, velika je verovatnoća da se iz ugla indijske astrologije vaš podznak nalazi u Blizancima (osim ukoliko se ne radi o poslednjih 6 stepeni Raka). Blizanci po Đotišu odgovaraju vratu, rukama i ramenima. Blizanci predstavljaju prilagodljiv deo univerzuma koji se posebno ističe željom za promenama, aktivnim umom i kretanjem. Indijci veruju da Blizanac poseduje sledeća svojstva: sposobnost govora, pesnik, putnik, pisac, tehničar, programmer, želja za usvajanjem informacija, jaka seksualna želja, nervoza, impulsivnost,  razvode se nekoliko puta, promenljivog raspoloženja, osećajan, neurotičan, opasan kada se veže za nekog, sklon čudnim reakcijama, nepouzdan i čudan. Pate od plućnih problema (bronhitis, astma, tuberkoloza…), nervnim poremećajima i kardiovaskularnim problemima. Takođe postoji verovanje da su skloni povredama i opasnostima. Ukoliko vam se podznak našao u prvih 5 stepeni Blizanaca, postoji velika verovatnoća da ćete naslediti dobru, mirnu i krotku prirodu, koja može patiti od nesigurnosti i anksioznosti. Takođe su moguća brojna poznanstva i putovanja.

Drugi deo (do 20 stepena) karakteriše nagla i nemirna priroda, snažne volje, visokih ciljeva i stremljenja. Može se dogoditi da osobu prate brojni sukobi, opasnosti i čudne situacije. Ovaj deo Blizanaca je posebno snalažljiv, okretan, spretan i sklon naglim promenama. Takođe ga karakteriše nerazumno ponašanje, razočaranja, teške misli i destruktivnost.

Poslednji stepenovi Blizanca (svaki znak ima 30 stepeni) karakteriše mir, spokoj, dobre misli i vibracije, entuzijazam, snažne i duboke emocije, empatija, skromnost, znanje, duhovnost, poznavanje stranih jezika, naglašena intuitivnost i mudrost.

Napomena

Pozicija planete u Đotišu se izračunava identično kao podznak, pa ako se npr. planeta Mars našla na 14. stepenu Lava, njena pozicija je 20. stepen Raka posmatrajuči iz ugla vedske astrologije (oduzima se 24 stepena).

Daniel Šijaković (Leo Daniel)

 

 

Komentari(0)

Ostavite komentar

*

Postavi komentar