Indijska astrologija- Đotiš, Strelac

djotis2

Indijska astrologija je specifična po tome što se hiljadama godina nije menjala. U Indiji se nauka u astrologiji označava kao Đotiš, što znači svetlo. Poslednjih godina Đotiš je posebno popularan u Evropi. Postoje brojne razlike između zapadnjačke astrologije i Đotiša. Astrologija koja je nama poznata koristi tropski zodijak (vezan je za godišnja doba), a u indijskoj astrologiji je u primeni sideralni zodijak koji se vezuje za fiksne zvezde, pa ga slobodno možemo nazvati i „zvezdani zodijak“. Vremenom se između tropskog zodijaka i sideralnog stvorila velika razlika koja se zove ajanamša i ona danas iznosi 24 stepena. Tako se događa da je neko rođen u znaku Lava, a kada se posmatra iz ugla sideralnog zodijaka ista osoba postaje Rak.

Neko će se zapitati kako jedna osoba može biti Lav i Rak kada su im prirode potpuno različite? Radi se o tome što u Đotišu znaci i kuće imaju nešto drugačije značenje, pa Rak ne mora obavezno oslikavati čoveka koji na krilu ljulja unuke, okopava bašticu i sadi cveće. Isto važi i za druge znake zodijaka, pa ćemo se ovom prilikom malo pozabaviti tom temom. Ako želite da znate šta ste u podznaku, posmatrajući iz ugla indijske astrologije, trebate oduzeti 24 stepena od vašeg ascendenta (podznaka). Na primer, rođeni ste sa podznakom na 22. stepenu Device, vaš podznak u Đotišu se našao na 28. stepenu Lava (svaki znak zodijaka u sebi sadrži 30 stepeni). Neko će se zapitati koji sistem je pouzdaniji i tačan, jer se Devica i Lav bitno razlikuju. Važno je razumeti kako su oba sistema dovoljno pouzdana, s time što se drugačije interpretiraju. Indijska astrologija objektivnije prikazuje šta se osobi događa za života, bez obzira da li se to nekome dopada ili ne. Zapadnjački astrolozi vole da koketiraju sa terminima i izrazima, te često nismo sigurni da li osoba teži kriminalu ili poseduje isceliteljske sposobnosti, što znači da su dostupne brojne mogućnosti.

 Strelac (Dhanur)

 Strelac (Dhanur) je pod vladavinom Jupitera (Guru) i krase ga izuzetno snažni moralni, religijski i duhovni principi. Poseduje bezrazložni optimizam, pozitivan stav prema životu i njegovim zakonitostima, te ga često prati sreća i povoljne okolnosti. Majstori indijske astrologije veruju da Strelac (Dhanur) vlada nadkolenicama i bokovima. Strelac je častan, iskren, odvažan, odgovoran, moralan, teži savršenstvu i potpunoj harmoniji. Raspoložen je, odan, veruje u čuda i dobrotu, te često bude namagarčen, ismejan i prevaren. Strelčevi su visoki, atletski građeni, uskih ramena, širokih bokova i jake, izražene vilice. U njegovoj svesti sve je jednostavno, iskreno i lepo; život je lep, sreća se ostvaruje bez muke i napora. U tome mu može pozavideti svaki drugi znak. Strelac je pravedan prema sebi i drugima, prašta neverstva, izdaju, trpi mizantrope i lako zaboravlja uvrede. Za života prate ga selidbe, burni događaji i brojna poznanstva. Strelac nekada pati od dijabetesa, povišenog holesterola i debljine. Bilo bi poželjno da nose odevne predmete narandžaste i žute boje i da povremeno poste četvrtkom.

Prvi deo Strelca (do 14. stepena, Šaula) je pod vladavinom južnog čvora (Ketu) i posebno je zahtevan. Samo malobrojni imaju dovoljno snage i odvažnosti da nose breme i teret života.

Ovaj deo Strelca se može okarakterisati stihovima Libanskog pesnika Kalila Džubrana:

"Mnogo je toga u vama već čovek, a mnogo toga još nije čovek, nego bezobličan patuljak koji, u snu, ide kroz maglu tražeći vlastito buđenje."

Ukoliko se tamo nađe ascendant (lagna) ili planete (grahe), čovek može ispoljavati primitivni  animalni deo ličnosti koji teži postignuću, materijalnim uživanjima. Zbog takvog pristupa životu može pasti na samo dno i doživeti veliki gubitak. Drugi deo priče vezuje se za posebna duhovna dostignuća koja omogućuju čoveku da komunicira sa bogom i višim bićima. Retko ko zaista uspe da živi drugi deo priče, pa se sve svodi na poslovni uspeh i nagli sunovrat sa trona.

 Drugi deo Strelca (do 26. Stepena, Ascela) je pod vladavinom Venere (Šukra). Ovde se radi o dobrim, razumnim, finim i mirnim ljudima koji ostvaruju mnogo zahvaljujući pozitivnom stavu i veri u boga. Ovaj deo Strelca je mirniji i stabilniji.

 Poslednji stepenovi znaka (Kaus Medius) su pod vladavinom Sunca (Surja) i ovde možemo govoriti o hrabrim, slavnim, uticajnim i uspešnim ljudima koji su agresivni kako u materijalnom, tako i u duhovnom ostvarenju. Sposobni su, vešti, mudri i spretni. Ovi ljudi idu kroz život čistog srca.

Napomena

Pozicija planete u Đotišu se izračunava identično kao podznak, pa ako se npr. planeta Mars našla na 14. stepenu Lava, njena pozicija je 20. stepen Raka posmatrajuči iz ugla vedske (indijske) astrologije (oduzima se 24 stepena).

 Daniel Šijaković

Komentari(0)

Ostavite komentar

*

Postavi komentar