Indijska astrologija- Đotiš, Bik

ganesha-4981

 

Indijska astrologija je specifična po tome što se hiljadama godina nije menjala. U Indiji se nauka u astrologiji označava kao Djotiš, što znači svetlo. Poslednjih godina Djotiš je posebno popularan u Evropi. Postoje brojne razlike između zapadnjačke astrologije i Djotiša. Astrologija koja je nama poznata koristi tropski zodijak (vezan je za godišnja doba), a u indijskoj astrologiji je u primeni sideralni zodijak koji se vezuje za fiksne zvezde, pa ga slobodno možemo nazvati i „zvezdani zodijak“. Vremenom se između tropskog zodijaka i sideralnog stvorila velika razlika koja se zove ajanamša i ona danas iznosi 24 stepena. Tako se događa da je neko rođen u znaku Lava, a kada se posmatra iz ugla sideralnog zodijaka ista osoba postaje Rak. Neko će se zapitati kako jedna osoba može biti Lav i Rak kada su im prirode potpuno različite? Radi se o tome što u Djotišu znaci i kuće imaju nešto drugačije značenje, pa Rak ne mora obavezno oslikavati čoveka koji na krilu ljulja unuke, okopava bašticu i sadi cveće. Isto važi i za druge znake zodijaka, pa ćemo se ovom prilikom malo pozabaviti tom temom. Ako želite da znate šta ste u podznaku, posmatrajući iz ugla indijske astrologije trebate oduzeti 24 stepena od vašeg ascendenta (podznaka). Na primer, rođeni ste sa podznakom na 22. stepenu Device, vaš podznak u Đotišu se našao na 28. stepenu Lava (svaki znak zodijaka u sebi sadrži 30 stepeni). Neko će se zapitati koji sistem je pouzdaniji i tačan, jer se Devica i Lav bitno razlikuju. Važno je razumeti kako su oba sistema dovoljno pouzdana, s time što se drugačije interpretiraju. Indijska astrologija objektivnije prikazuje šta se osobi događa za života, bez obzira da li se to nekome dopada ili ne. Zapadnjački astrolozi vole da koketiraju sa terminima i izrazima, te često nismo sigurni da li osoba teži kriminalu ili poseduje isceliteljske sposobnosti, što znači da su dostupne brojne mogućnosti.

Bik (Vrišabh)

 Bik je pod Venerinom vladavinom (Venera- Shukra) i u njemu je egzaltiran (ushićen) Rahu (severni čvor). Slično zapadnoj astrologiji Bik teži harmoniji i čulnoj sreći. Međutim, za razliku od zapadne astrologije Bik u Đotišu nema toliko osetljivih mesta koja govore o atipičnim seksualnim sklonostima (prvi i krajnji stepenovi Bika uključujući fiksnu zvezdu Algol i Plejade). Dakle, u Đotišu bik je čulan, srećan i teži blagostanju. Predstavlja lice svemirskog bića, pa je povezan sa nosom, očima i ušima. Uravnotežen je, teži skladnim odnosima, izdržljiv, poslovan, umetnički, atraktivan, romantičan, sentimentalan, drži se prošlosti, sklon prisvajanju, plodan, jak, dobre memorije i ima razvijen osećaj za lepo. Prvi stepenovi Bika su nešto agresivniji, čvršći, teže kontroli, pa ako se tamo našla neka planeta, čovek dobija hrabrost, samopouzdanje, liderske sposobnosti i moć da upravlja drugima. Drugi deo Bika (svaki znak u sebi sadrži 30. stepeni) je mnogo komforniji i udobniji. Ukoliko se podznak ili neka planeta našla u tom delu, čovek će težiti sticanju materijalnog blaga, uživanju, kupovini luksuznih stvari... Ovo je prilično strastven i seksualan deo Bika, pa daje dobre ljubavnike, hedoniste, bogate ljude, umetnike, sanjare i bonvivane. Poslednji deo Bika daje velike putnike, istraživače, duhovnike, bogotražitelje. Ukoliko se tamo nađe podznak ili planete (Grahe) osoba će biti fina, mirna i staložena. Za života će izbegavate probleme i nevolje, a pamtiće je kao nežnu, osećajnu i dobre naravi.

 Napomena

 Pozicija planete u Đotišu se izračunava identično kao podznak, pa ako se npr. planeta Mars našla na 14. stepenu Lava, njena pozicija je 20. stepen Raka posmatrajuči iz ugla vedske astrologije (oduzima se 24 stepena). 

Daniel Hrim Šijaković

Komentari(0)

Ostavite komentar

*

Postavi komentar