Indijska astrologija- Đotiš, Škorpija

djotis1

Indijska astrologija je specifična po tome što se hiljadama godina nije menjala. U Indiji se nauka u astrologiji označava kao Đotiš, što znači svetlo. Poslednjih godina Đotiš je posebno popularan u Evropi. Postoje brojne razlike između zapadnjačke astrologije i Đotiša. Astrologija koja je nama poznata koristi tropski zodijak (vezan je za godišnja doba), a u indijskoj astrologiji je u primeni sideralni zodijak koji se vezuje za fiksne zvezde, pa ga slobodno možemo nazvati i „zvezdani zodijak“.

Vremenom se između tropskog zodijaka i sideralnog stvorila velika razlika koja se zove ajanamša i ona danas iznosi 24 stepena. Tako se događa da je neko rođen u znaku Lava, a kada se posmatra iz ugla sideralnog zodijaka ista osoba postaje Rak. Neko će se zapitati kako jedna osoba može biti Lav i Rak kada su im prirode potpuno različite? Radi se o tome što u Đotišu znaci i kuće imaju nešto drugačije značenje, pa Rak ne mora obavezno oslikavati čoveka koji na krilu ljulja unuke, okopava bašticu i sadi cveće. Isto važi i za druge znake zodijaka, pa ćemo se ovom prilikom malo pozabaviti tom temom. Ako želite da znate šta ste u podznaku, posmatrajući iz ugla indijske astrologije, trebate oduzeti 24 stepena od vašeg ascendenta (podznaka). Na primer, rođeni ste sa podznakom na 22. stepenu Device, vaš podznak u Đotišu se našao na 28. stepenu Lava (svaki znak zodijaka u sebi sadrži 30 stepeni). Neko će se zapitati koji sistem je pouzdaniji i tačan, jer se Devica i Lav bitno razlikuju. Važno je razumeti kako su oba sistema dovoljno pouzdana, s time što se drugačije interpretiraju. Indijska astrologija objektivnije prikazuje šta se osobi događa za života, bez obzira da li se to nekome dopada ili ne. Zapadnjački astrolozi vole da koketiraju sa terminima i izrazima, te često nismo sigurni da li osoba teži kriminalu ili poseduje isceliteljske sposobnosti, što znači da su dostupne brojne mogućnosti.

Škorpion (Vriščik)

Škorpion (Vriščik) je pod vladavinom Marsa (Mangal). Poseduje neobičnu energiju koja ne nalikuje ostalim znacima. Strastven je, dinamičan, energičan, pun snage, odlučnosti i preduzimljivosti. Indijski astrolozi (Đotiši) veruju da Škorpion vlada polnim organima. Škorpioni su rođeni kao istraživači, duboki i intenzivni, pa ih nalazimo u svim sferama umetnosti (pesnici, pripovedači, satiričari, esejisti i pisci pamfleta, glumci...), a takođe ih srećemo u medicini (hirurzi, patolozi, ginekolozi), sferama duhovnosti i ezoterije (astrolozi, joga instruktori, praktikanti magije, kabalisti...). Takođe imaju potrebu da pokažu snagu, izdržljivost i istrajnost i silu, pa ih nalazimo u policiji, vojsci, sportu... Škorpioni su srednjeg rasta, mišićavi i često kosmati... Intenzivni su u seksu, borilačkim veštinama, upadaju u sukobe i teško se kontrolišu. Puni su samopouzdanja, tvrdoglavi, nagli i beskompromisni. Mogu biti prilično agresivni i nasilni, ukoliko se osete ugroženi. Ukoliko je planeta Mars (Mangal) oštećena, bilo bi poželjno da poste utorkom. Često pate od alergija, bolesti jetre i polnih bolesti. Treba da izbegavaju hranu sa mnogo belančevina, stimulanse, jela koja pobuđuju čula, ljutu hranu, alkohol.. 

Prva polovina Škorpiona (od 3. do 16. stepena, Izidis) je pod vladavinom Saturna (Šani) i može dati osobe koje su dobroćudne, druželjubive, prijateljski raspoložene, duhovne, krotke i usmerene ka drugim ljudima. Ukoliko se tamo nađu planete (grahe) ili ascendent (lagna), osoba može doživeti značajna i duboka ljubavna iskustva.

Drugi deo Škorpiona (od 16. do 30. stepena, Antares) je pod vladavinom Merkura (Budh).  Ovde možemo govoriti o ljudima koji poseduju specijalne moći ili tehnike kojima postižu neverovatne stvari u životu. Takođe se ispod mirne spoljašnosti krije hrabro i ratničko srce. Planete (grahe) nastanjene u ovom delu ističu duhovne i isceliteljske sposobnosti.

Napomena

Pozicija planete u Đotišu se izračunava identično kao podznak, pa ako se npr. planeta Mars našla na 14. stepenu Lava, njena pozicija je 20. stepen Raka posmatrajuči iz ugla vedske astrologije (oduzima se 24 stepena).

Daniel Šijaković

 

 

 

 

Komentari(0)

Ostavite komentar

*

Postavi komentar