Indijska astrologija- Đotiš, Ovan

Indijska astrologija je specifična po tome što se hiljadama godina nije menjala. U Indiji se nauka u astrologiji označava kao Djotiš, što znači svetlo. Poslednjih godina Djotiš je posebno popularan u Evropi. Postoje brojne razlike između zapadnjačke astrologije i Djotiša. Astrologija koja je nama poznata koristi tropski zodijak (vezan je za godišnja doba), a u indijskoj astrologiji je u primeni sideralni zodijak koji se vezuje za fiksne zvezde, pa ga slobodno možemo nazvati i „zvezdani zodijak“.


prashna_jyotish

Vremenom se između tropskog zodijaka i sideralnog stvorila velika razlika koja se zove ajanamša i ona danas iznosi 24 stepena. Tako se događa da je neko rođen u znaku Lava, a kada se posmatra iz ugla sideralnog zodijaka ista osoba postaje Rak. Neko će se zapitati kako jedna osoba može biti Lav i Rak kada su im prirode potpuno različite? Radi se o tome što u Djotišu znaci i kuće imaju nešto drugačije značenje, pa Rak ne mora obavezno oslikavati čoveka koji na krilu ljulja unuke, okopava bašticu i sadi cveće. Isto važi i za druge znake zodijaka, pa ćemo se ovom prilikom malo pozabaviti tom temom. Ako želite da znate šta ste u podznaku, posmatrajući iz ugla indijske astrologije trebate oduzeti 24 stepena od vašeg ascendenta (podznaka). Na primer, rođeni ste sa podznakom na 22. stepenu Device, vaš podznak u Đotišu se našao na 28. stepenu Lava (svaki znak zodijaka u sebi sadrži 30 stepeni). Neko će se zapitati koji sistem je pouzdaniji i tačan, jer se Devica i Lav bitno razlikuju. Važno je razumeti kako su oba sistema dovoljno pouzdana, s time što se drugačije interpretiraju. Indijska astrologija objektivnije prikazuje šta se osobi događa za života, bez obzira da li se to nekome dopada ili ne. Zapadnjački astrolozi vole da koketiraju sa terminima i izrazima, te često nismo sigurni da li osoba teži kriminalu ili poseduje isceliteljske sposobnosti, što znači da su dostupne brojne mogućnosti.

 Podznak Ovan (Meš)

Ovnom vlada planeta Mars (Mangal).

Sve što se vezuje za Ovna je mlado, „zeleno“ i neiskusno. Postoji jaka želja za istraživanjem, iskustvima i eksperimentisanjem. Majstori Djotiša veruju da je ova duša mlada i da u prethodnim inkarnacijama nije doživljavala značajnija ili teža iskustva. Ukoliko vam se podznak našao na prvim stepenovima Ovna, možete očekivati uspeh na materijalnom nivou, blagostanje i sreću. Takođe prva dekada znaka Ovna govori o hrabrosti, inteligenciji, spretnosti, domišljatosti i preduzimljivosti. 

Drugi deo znaka Ovna je nešto blaži, pa govori o osobama koje u nežne, popustljive, darežljive, spremne da pomognu, neguju i čuvaju druge. Taj deo se vezuje za napredak i blagostanje sa manje borbe i stresa. Takođe govori o bogatstvu koje dolazi u zrelom životnom dobu. Postoji naglašen osećaj za sve one koju su bliski ili iz kruga porodice. Dakle, osoba ima potrebu da brine za nekog ili se na neki način žrtvuje za voljene.

 Poslednji stepenovi Ovna su nešto grublji i agresivniji. Ukoliko vam se tamo našao ascendent ili neka planeta (graha), može se dogoditi da budete nestrpljivi, netaktični, brzopleti i nagli. Takođe su moguće opasnosti povrede i neprijatne situacije. Bilo kako bila osoba se rađa kao hrabra, direktna, oštra, sposobna za velika dela i podvige, kao i suočavanje sa teškim životnim lekcijama i daje pobedu nad mnogo jačim neprijateljem. Ovan po pravilu ima dobro zdravlje, držanje i ne preza da se hvata u koštac sa svime što život donosi. 

Daniel Šijaković

Komentari(1)

  1. zorica,

    Cao
    Za ovnove je dar energicnost da se bore da opstanu ali im je impulsivnost jaka.
    Mene kao ovna zivot je bacao na dno ali sam ustajala.jako sam znatizeljna ali i borim se.
    Puno pozdrava

Ostavite komentar

*

Postavi komentar