Sunce

U proceni jednog natalnog horoskopa sa pravom možemo reći da su planete najvažniji nosioci sudbine i da se kroz njih u najjačoj meri oslikava uloga koju čovek mora da odigra, jer smo svi mi, na kraju krajeva, samo glumci na pozornici koja se zove Život. Što je bolja pozicija planete u trenutku rođenja, to su naše uloge na životnoj pozornici lakše, prijatnije i zanimljivije. Planete možemo podeliti na lične (one koje su u astronomskom smislu najbliže planeti Zemlji i imaju najjači uticaj na pojedinca) i transcendentne planete (one koje su prilično udaljene od Zemlje, imaju snažan uticaj na pojedinca, ali još snažniji uticaj na kolektivna dešavanja).

Sunce

sun

Za Sunce kažemo da je centralno telo oko kojeg se kreću ostale planete, pa je zbog toga najvažnija figura na nebu. Iako je Sunce zvezda, u astrologiji se tretira na nivou „glavne, centralne i najposebnije planete.“ Označava se kao bog svih nebeskih tela i simbolizuje kosmičku inteligenciju i svest. Sve ostale planete simbolično mogu predstavljati samo po jedan sunčev zrak ili svetlo koje ono reflektuje. Posebno utiče na karakter, temperament, govori o tome gde je „svetlo života“, na kom mestu čovek može da se ogreje i napoji snagom. Neko snagu pronalazi u porodici, neko na poslu, a neko je rođen bez snage i energije, pa celog života traži svoje mesto, smisao i izvor radosti. Ukoliko je Sunce dobro položeno u trenutku rođenja, daruje vitalnost, sjaj i životnu energiju. Posebno utiče na fizički izgled, zdravlje i konstituciju i u potpunosti govori na koji način se osoba predstavlja ljudima, na koji način se prezentuje i kakvu silu nosi duboko u sebi (snaga, odvažnost, dostojanstvo ili slaba energija, popustljivost i mlak karakter). Pozicija Sunca u nekom znaku svedoči o kreativnim željama, pa ako je dobro položeno daruje hrabrost, energiju, dobro zdravlje, ponos, velikodušnost i potrebu za uspehom. Osoba sa dobro postavljenim Suncem u znaku i aspektima, lako ostvaruje visoke pozicije, biva omiljena i poštovana, dobro se odnosi prema drugima (naročito prema starima i slabima), darežljiva je i zaštitnički raspoložena. Međutim, želja za dominacijom je izražena, što može štetiti u međuljudskim odnosima i naneti dosta patnje. Jako položeno Sunce u trenutku rođenja govori o potencijalno moćnim ljudima, autoritetima, kraljevima, visokim pozicijama i titulama. Ljudi sa dobro položenim Suncem oko sebe šire radost, toplinu i rođeni su kao lideri i vođe. Ukoliko je Sunce snažno, otac će biti zdrav i karakteran čovek, šefovi i nadređeni će pomagati osobu i uticati na njen razvoj i uspon, osoba će biti spremna da prašta, zaštiti druge i nesebično daje ljubav. Ukoliko je Sunce slabo položeno u znaku i aspektima, može se probuditi gordost i taština, osoba postaje omražena, prepotentna i nadmena i sve ostvaruje uz veliki napor i trud. Takođe se može razviti egoizam, zavist, škrtost, prekomerne ambicije, arogancija i slab karakter.

Sunce vlada znakom Lava gde pokazuje svoju punu snagu, egzaltirano je (ushićeno i prezadovoljno) u znaku Ovna. U ostalim znacima Zodijaka Sunce različito reaguje u zavisnosti od polja i aspekata koje formira ka ostalim planetama. Sunce ne voli da se nađe u znaku Vage i Vodolije gde je izuzetno slabo. Jako Sunce je velika privilegija u životu bilo kog čoveka. Bilo bi dobro da se u trenutku rođenja Sunce nađe u 1, 5, 9, 10. i 11. kući horoskopa. Po verovanju indijskih astrologa Sunce odgovara istočnoj strani sveta, a srodni su mu zlato, rubin i crveno drago kamenje.

Posmatrajući Sunce iz ugla astromedicine možemo slobodno reći da vlada srcem, kompletnim krvotokom i kičmom. Takođe vlada desnim okom kod muškarca, a levim okom kod žene. Ukoliko je u trenutku rođenja Sunce slabo položeno, osoba može rano izgubiti kosu i patiti od bolesti vrata, želuca, krvotoka i slepog creva.

Dan u nedelji koji odgovara Suncu: nedelja

Astrosimbolika Sunca:

Svi važni i slavni ljudi, glumci, javne ličnosti, kraljevi, direktori, autoriteti, imperatori, menadžeri, muškarci, dete, otac, suncokret, kamilica, grejpfrut, životinje iz roda mačaka, sport, igra, monarh, mudrac, profesor, zlatni predmeti, raskoš, sjaj, hrabrost, gordost, važnost, darežljivost, hvalisavost i dr.

Sunce u mitologiji

U grčkoj mitologiji bog Sunca je Helije. Sin je Titana Hiperiona i Teje, a sestre su mu Selena i Eos (boginja jutarnjeg rumenila).

Sunce u astronomiji

Sunce se sastoji uglavnom od vodonika i helijuma, a temperatura sloja kojeg možemo videti je oko 6000 stepeni Celzijusovih, dok njegova unutrašnjost može dostići nekoliko milona Celzijusovih stepeni. Sunce dnevno pređe po 1 stepen, jednim zodijački znakom vlada mesec dana, a ceo Zodijak pređe za godinu dana.

 Daniel Šijaković

Odlomak iz knjige...

 

 

 

 

Komentari(0)

Ostavite komentar

*

Postavi komentar