Indijska astrologija- Đotiš, Jarac- Daniel Šijaković

Indijska astrologija je specifična po tome što se hiljadama godina nije menjala. U Indiji se nauka u astrologiji označava kao Đotiš, što znači svetlo. Poslednjih godina Đotiš je posebno popularan u Evropi. Postoje brojne razlike između zapadnjačke astrologije i Đotiša. Astrologija koja je nama poznata koristi tropski zodijak (vezan je za godišnja doba), a u indijskoj astrologiji je u primeni sideralni zodijak koji se vezuje za fiksne zvezde, pa ga slobodno možemo nazvati i „zvezdani zodijak“.

astrology_lal_kitab_vaastu_feng_shui_jyotish_gems_rudraksh_yantra_mantra_tantra_sankh_1968499

Vremenom se između tropskog zodijaka i sideralnog stvorila velika razlika koja se zove ajanamša i ona danas iznosi 24 stepena. Tako se događa da je neko rođen u znaku Lava, a kada se posmatra iz ugla sideralnog zodijaka ista osoba postaje Rak. Neko će se zapitati kako jedna osoba može biti Lav i Rak kada su im prirode potpuno različite? Radi se o tome što u Đotišu znaci i kuće imaju nešto drugačije značenje, pa Rak ne mora obavezno oslikavati čoveka koji na krilu ljulja unuke, okopava bašticu i sadi cveće. Isto važi i za druge znake zodijaka, pa ćemo se ovom prilikom malo pozabaviti tom temom. Ako želite da znate šta ste u podznaku, posmatrajući iz ugla indijske astrologije, trebate oduzeti 24 stepena od vašeg ascendenta (podznaka). Na primer, rođeni ste sa podznakom na 22. stepenu Device, vaš podznak u Đotišu se našao na 28. stepenu Lava (svaki znak zodijaka u sebi sadrži 30 stepeni). Neko će se zapitati koji sistem je pouzdaniji i tačan, jer se Devica i Lav bitno razlikuju. Važno je razumeti kako su oba sistema dovoljno pouzdana, s time što se drugačije interpretiraju. Indijska astrologija objektivnije prikazuje šta se osobi događa za života, bez obzira da li se to nekome dopada ili ne. Zapadnjački astrolozi vole da koketiraju sa terminima i izrazima, te često nismo sigurni da li osoba teži kriminalu ili poseduje isceliteljske sposobnosti, što znači da su dostupne brojne mogućnosti. 



Jarac (Makar)

Jarac je pod vladavinom Saturna (Šani). Veruje se da teži moći, ambiciji, ostvarenju i svakom vrstom materijalne sigurnosti. Dobro se organizuje, poštuje red, tradiciju i poredak, te ga retko zatičemo u ekscentričnim situacijama i nekonvencionalnim vezama. Jarac (Makar) teži da se ostvari u spoljašnjem, vidljivom i opipljivom svetu, dok za onaj unutrašnji, ezoterijski i spiritualni, gotovo da i ne mari. Đotiš veruju da Jarac vlada zglobovima i kostima. Za života boluju od artritisa, slabosti ligamenata i osteoporoze. Takođe nisu imuni na stres, pa često boluju od srčanih smetnji i povišenog pritiska. Ukoliko je Šani (Saturn) slabo položen u karti, teško se oporavljaju nakon bolesti ili stresnih životnih lekcija. Bilo bi poželjno da poste subotom (post podrazumeva samo upotrebu voća i povrća), oblače crne odevne predmete i na bilo koji način pomažu starim ljudima, bogaljima i svima onima koji su otuđeni i odbačeni od društva. Takođe je dobro podsticati radni prostor ili dom plavim safirom, kao i specifičnim, jakim mirisima koji neutrališu negativne sile i pobuđuju pozitivne energije.

Jarac je praktičan, štedljiv, dobar radnik i još bolji organizator svog i tuđeg vremena. Često nailazi na brojne prepreke do ostvarenja svog cilja. Put je uvek trnovit, ali je Jarac sposoban za dugotrajan uspeh i dobro odoleva nedaćama i udarcima sudbine

Prvih 10. stepeni Jarca (Kaus Medius) je pod vladavinom Sunca (Surja) i govori o prodornoj, inteligentnoj i mirnoj osobi koja je sposobna da od malog napravi veliko delo. Obiluje samopouzdanjem, mudrošću i potrebom za redom. Neretko se događa da poseduje umetničke sklonosti ili neki poseban dar koji je nasledila od predaka.

Drugi deo (do samog 23. stepena, Altair) je pod vladavinom Meseca (Ćandra). Ukoliko se tamo nađe ascendent (lagna) ili planete (grahe) osoba može biti slavna, poznata, uspešna i bogata. Takođe joj se pripisuju vidovnjačke sposobnosti, mogućnost za duhovni rast i napredak. Sa ovakvom pozicijom nailazimo na iscelitelje, šamane i psihologe. Osoba do uspeha dolazi uz naporan rad, trud i zalaganje. Za života biva više puta obmanuta, te se neprijatelji mogu pojaviti i u obliku roditelja, staratelja, poznanika i svih onih koji se zaštitnički postavljaju. Osoba je sklona tajnim znanjima, dobro uči i vremenom postaje mudra i razborita.

Poslednjih nekoliko stepeni Jarca (Delphinus) je pod vladavinom Marsa (Mangal). U ovom slučaju osoba je hrabra, borbena, nagla, beskompromisna i neustrašiva. Đotiši veruju da je ovaj deo najsretniji od svih, te osoba postiže izvanredne rezulatate u svim oblastima života. Takođe su ubeđeni da osobu prati sreća gde god da kroči, protežirana je u opasnim situacijama i sposobna da zaštiti sebe i druge. Neretko ove osobe postižu daleko iznad očekivanja.

 Daniel Šijaković

Komentari(0)

Ostavite komentar

*

Postavi komentar